CO JE TO OSTEOPORÓZA
a jak se projevuje?
Osteoporóza je onemocnění kostí, kdy dochází k úbytku kostní hmoty a tím i její pevnosti a patří mezi civilizační choroby. Jedná se o chronické onemocnění, které nijak nebolí. Jeho hlavním projevem je zlomenina i po menším pádu nejčastěji v oblasti předloktí, obratle páteře nebo krčku stehenní kosti.
Při osteoporóze hrozí rizika opakovaných zlomenin, a tím zhoršení kvality i délky života. V souvislosti s neodhalenými zlomeninami obratlů může dojít i ke snížení výšky postavy až o několik centimetrů.
Kdo je osteoporózou ohrožen?
Jsou to především ženy po menopauze a muži nad 70 let. Dále lidé s onemocněním ledvin, cukrovkou, celiakii, onemocněním střev a jater, onkologičtí a revmatologičtí pacienti. Mezi rizikové faktory pro řídnutí kostí patří kouření a pravidelná konzumace alkoholu. Dále jsou ve větším riziku lidé s omezeným příjmem mléčných výrobků (alergie na mléčnou bílkovinu, laktózová intolerance), s nedostatkem pohybu, vápníku, vitamínu D a ženy s předčasnou menopauzou.
Jak se dá osteoporóza zjistit?
Co mohu udělat pro zdraví svých kostí?
Jak se osteoporóza léčí?
Základem léčby osteoporózy je pestrá strava i pravidelný pohyb k udržení svalové síly a vytrvalosti. Jako nejpřirozenější a nejúčinnější se doporučuje chůze alespoň půl hodiny denně.
Důležitý je dostatečný příjem vápníku 500 - 1000 mg/den a vitamínu D 1500 - 2000 IU/den. Lékař pak na základě denzitometrického vyšetření doporučí léky na osteoporózu, které brání úbytku kostní hmoty.
Co obsahuje nejvíce vápníku?
Jsou to především mléčné výrobky (např. tvrdé sýry, tavené sýry, Lučina, brynza, Romadúr, tvaroh). Velmi vhodné jsou vzhledem k nízkému obsahu tuků bílé jogurty a kysané mléčné výrobky (kefír, acidofilní mléko, kyška, podmáslí), které navíc obsahují zdraví prospěšné bakterie pro střevo. Vysoký obsah vápníku má také mák, mandle, brokolice nebo rybičky v oleji.
Jaké jsou přírodní zdroje vitamínu D?
Vitamín D vzniká v kůži vlivem slunečního záření. Vzhledem k zeměpisné šířce, ve které žijeme, má v zimních měsících většina lidí nedostatek vitamínu D. Dalším zdrojem jsou potraviny, a to zejména rybí tuk a játra mořských ryb, méně pak vaječný žloutek a mléko.
